"Bağımlılıkla Yüzleşmek" Adlı Panel Düzenlendi
11 Aralık 2024 | 14:44

Üniversitemiz tarafından düzenlenen "Bağımlılıkla Yüzleşmek" adlı panel, Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu'nda yapıldı. Panel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Tezer, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Selami Candan ve Dr. Ahmet Bilal Dostbil, Üniversitemiz öğretim üyeleri, öğretim elemanları, idari personeli ve öğrencilerinden oluşan geniş bir katılımla gerçekleşti.

Açılışta konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Tezer, “bağımlılık nedir, neden kaynaklanır, hayatımızı nasıl etkiler ve nasıl başa çıkabiliriz” sorularının konuşulacağı, tartışılacağı bu panelin; bağımlılıkla mücadele konusunda, bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla son derece önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tezer, böyle önemli bir programa ev sahipliği yapmanın kendileri için çok büyük bir mutluluk ve onur olduğunu ifade etti.

Panelde; madde bağımlılığı, alkol bağımlılığı, tütün bağımlılığı ve teknoloji bağımlılığı başlıkları altında çok önemli bilgilendirmeler gerçekleştirileceğini belirten Prof. Dr. Hasan Tezer, panelde yer alan konuşmacılara ve panelin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Söz konusu bu bağımlılıkların, sadece sağlık alanını ilgilendiren bir durum olmadığını anlatan Prof. Dr. Tezer, adalet, güvenlik ve özellikle en çok eğitim alanının etkilendiğine vurgu yaptı. Son yıllarda zararlı ve bağımlılık yapıcı maddeleri kullanan çocuk ve gençlerimizin sayısının giderek arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Tezer, madde kullanım yaşının ortaokullara kadar inmiş durumda olduğunu kaydetti.

Bağımlılıkların, dünyada da ülkemizde de mücadele edilmesi gereken ciddi bir problem haline geldiğini söyleyen Prof. Dr. Tezer,  Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlarına göre, alkol ve uyuşturucu kullanımı nedeniyle her yıl 3 milyondan fazla kişinin öldüğünü belirtti. Prof. Dr. Tezer, bağımlılığın kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını olumsuz etkilediğini ve yaşam kalitesini azalttığını ifade etti.

Bağımlılıkla mücadelenin, topyekûn bir seferberlik anlayışıyla ve süreklilik arz eden bir yapıda sürdürülmesi gerektiğine değinen Prof. Dr. Tezer, bu konuda hem bireylere hem de kamu kurum ve kuruluşlarına, eğitim kurumlarına büyük görev ve sorumluluklar düştüğünün altını çizdi.

Bağımlılıkla ilgili gençlerimizin, öğrencilerimizin bilgilendirilmesinin önemli bir husus olduğunu ve bu nedenle bu paneli çok önemsediklerini dile getiren Prof. Dr. Tezer, konuşmasını "Güçlü bir Türkiye için bedenen, ruhen sağlıklı nesillere, bireylere ihtiyacımızın olduğunu unutmamalıyız. Bağımlılıklardan uzak, sağlıklı bir gelecek diliyorum” diyerek konuşmasına son verdi.

Açılış konuşmalarının ardından başlayan panelin moderatörlüğünü, Kamu ve Eğitim Yönetimi Uzmanı Dr. Ayhan Özkan üstlendi. Mesleki Yeterlik Kurumu Başkanı, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Lokman Hekim Üniversitesi, Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zehra Arıkan, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Direktörü ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Toker Ergüder ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Dilci’nin konuşmacı olarak katıldığı panelde; madde, alkol, tütün ve teknoloji bağımlılığı ile ilgili bilgilendirici sunumlar yapıldı.

Panel, konuşmacılara teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

fotoğraf-1 fotoğraf-1 fotoğraf-1 fotoğraf-1 fotoğraf-1 fotoğraf-1 fotoğraf-1 panel-1
background image