Üniversitemiz ile Kerkük Üniversitesi arasında 2024 yılında imzalanan Eğitim İş Birliği Protokolü çerçevesinde; Kerkük Üniversitesi İnsani Bilimler Fakültesi Türkçe Bölümü öğrencilerine yönelik “14 Haftalık Türkçe ve Türk Dili-Edebiyatı Eğitimi Programı”nın açılış toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Necdet Hayta ve TÖMER Müdürü Prof. Dr. Nezir Temur da katıldı.
Toplantıda konuşan TÖMER Müdürü Prof. Dr. Nezir Temur, protokol kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Nezir Temur, bu kapsamda; 2-4 Ekim 2023 tarihlerinde “Türk Dili ve Edebiyatı Program Çalıştayı”nın, 15-17 Nisan 2024 tarihleri arasında ise bir diğer çalıştayın gerçekleştirildiğini belirtti. Prof. Dr. Nezir Temur, konuşmasında “İşte bugün üzerinde mutabık kalınan ‘Programlarda olması gereken ancak resmî olarak gerçekleştirilemeyen bazı derslerin destek eğitim seminerleri şeklinde Türkiye’deki alan uzmanlarınca haftalık veya aylık çevrim içi olarak verilmesi; bu çerçevede ihtiyaçların belirlenerek yıllık bir programın yapılması’ maddesinin tecessüm ettiği programın açış toplantısını gerçekleştirmenin her iki üniversite ve öğrencilerimiz adına haklı gururu ve sevincini yaşamaktayız” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necdet Hayta ise selamlama konuşmasına programın her iki üniversite adına hayırlı olması temennisiyle başladı. Prof. Dr. Hayta, Türklerin Irak coğrafyasında dilleri ve ortaya koydukları kültür birikimiyle bin yıla yakın bir zamandan bu yana var olduklarını ifade etti. Bu birikimin dilimizin ve edebiyatımızın tüm dallarını besleyecek kadar zengin olduğunu belirten Prof. Dr. Necdet Hayta, Irak Türklerinin bugün dahi bu zengin kaynaklarla beslendiklerini dile getirdi. Milletlerin kendilerini var eden dil ve edebiyat kaynaklarını zamanın akışına bırakamayacaklarını vurgulayan Prof. Dr. Hayta, “O dilin ninnileriyle büyümüş, türküleriyle boyanmış, şiirleriyle coşmuş, atasözleriyle şahsiyetini bulmuş, hassas yürekli, açık fikirli, irfan sahibi, araştırmayı-öğrenmeyi hayatının gayesi bilen ve en önemlisi eli kalem tutan münevverlere ihtiyaç duyarlar. Bu münevverleri yetiştirecek olanlar da bu bilinçle yetişecek olan öğretmenlerdir” diye konuştu.
Bilinçli bir eğitim ordusunun aynı zamanda bilinçli nesiller anlamına geleceğini de vurgulayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necdet Hayta, “Bu bilinci eğitim felsefesi haline dönüştüren ve köklü bir maziye sahip Üniversitemiz, Türkiye’de öğretmen yetiştirmede öncü kurumlardan birisidir” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Necdet Hayta, bu program vasıtasıyla alanında uzman, donanımlı akademisyenlerimizin bu bilgi birikimini Kerkük Üniversitesi İnsani Bilimler Fakültesi Türkçe Bölümünde öğrenim gören öğrencilerle paylaşacaklarını söyledi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayta, bu programın sadece bir eğitim programı olmakla kalmayıp Kerkük Üniversitesi ile Üniversitemiz arasında yeni iş birliklerine vesile olacağını da kaydetti.
Kerkük Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Neşvan Tepebaşı, İnsani İlimler ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferhat Aziz Muhittin, Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hamdi Latif Hayrullah ve Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı temsilcisi Dr. Mustafa Ziya da yaptıkları konuşmalarda bu eğitim programından duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.